Video

Många projekt använder sig av video. Grundförutsättningarna är:

  • Lagring på streamingserver Screen9 /gäller allt videomaterial)
  • Inbäddning av video i de färdiga materialen (embed-kod från Search9) i färdig produktion

Screen9 är Folkbildningsnätets egen videoserver där vi lagrar och streamar all video som ingår i Flexlärproduktionerna. Den fungerar ungefär på samma sätt som te x Youtube och uppladdning av filmklipp fungerar på liknande sätt.

Alla projekt inom Flexlär delar på ett och samma konto. Detta betyder att vi måste vara lite försiktiga när vi är inne på kontot och inte förändrar eller radera de andras videoklipp. För att enkelt hitta sina egna, tidigare uppladdade, klipp är det klokt att vara konsekvent när man döper de enskilda videoklippen.

Ett exempel:
Projektet “Baka tillsammans” har 6 videoklipp som ingår. Dessa döps till “baka_1.mp4″, baka_2.mp4, osv)

Inbäddning av videoklipp:
I Screen9 finns två olika embed-koder. Använd “Javascript embed code”, då fungerar videovisning även på smarta telefoner och surfplattor.

Mer info om videoformat och uppladdning till Screen9 

Om Youtube
Många vill lägga sina videoklipp på YouTube eller Vimeo. Fördelen med detta är att man ökar möjligheten att folk hittar våra filmer och därmed också våra produktioner inom Flexlär. Det kan vara en bra idé att också lägga upp sina klipp på Youtube eller Vimeo. Tänk i så fall på att göra tydliga hänsvisningra om var i från materialet kommer (länk till material/presentation på Folkbildningsnätet Pedagogiska resurser) samt information kring upphovsrätt (cc-märkning)

Hör av dig direkt till projektmentor för tillgång och inloggningsuppgifter till Search9.

 

Comments are closed.